När du har ett jobb som sjuksköterska är det väldigt viktigt att du tar väl hand om dig själv. Det är nämligen ditt jobb att vårda patienter. Men att ge andra människor vård kan vara såväl fysiskt som känslomässigt påfrestande. Därför är det viktigt att du samtidigt tar hand om dig själv och din egen hälsa samt ditt välbefinnande. Detta för att du ska kunna utföra ditt arbete på ett så effektivt och bra sätt som möjligt.

Fortsätt att läsa för att få tips på hur du kan ta hand om dig och göra ett bra jobb som sjuksköterska!

4 knep som hjälper dig utföra ditt jobb som sjuksköterska bättre

Några exempel på konkreta åtgärder som du kan vidta är att:

  • Ta bättre hand om dig själv. När du har ett jobb som sjuksköterska är det viktigt att du tar hand om dig själv. Se därför till att vila och återhämta dig, träna och ägna dig åt aktiviteter som ger dig glädje och avkoppling. Det kan till exempel handla om att läsa en god bok, meditera eller utföra yoga.
  • Prioritera din sömn. Lika viktigt som att hålla sig aktiv och varva fysisk aktivitet med avkoppling är det att prioritera sömnen. Sikta därför på att få 7-8 timmars sömn varje natt och följ gärna ett specifikt schema för att få in rutinen. På så vis kan du koppla ner efter jobbet och sedan få en god natts sömn.
  • Är en bra kost. Det är också viktigt att tänka på vad du stoppar i dig. Ät därför en hälsosam och välbalanserad kost som innehåller mycket frukt och grönt. Kosten bör även innehålla fullkorn och magra proteinkällor. Undvik gärna sockerrika eller processade livsmedel samt håll nere ditt intag av koffein och alkohol.
  • Träna regelbundet. Vi har redan nämnt träningen som en viktig del i arbetet med att ta bättre hand om dig själv. Träningen förtjänar dock en egen punkt på denna lista. Den kan nämligen hjälpa dig att hålla nere stressen, förbättra din sömnkvalitet och öka ditt allmänna välbefinnande och mående. Så sikta på att ägna dig åt åtminstone 30 minuter av fysisk aktivitet varje dag.